به گزارش سلام لردگان به نقل از ايرنا، دکتر «علي اکبر سياري» در هفتاد و ششمين اجلاس روساي دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور افزود: وظيفه نخست دانشگاه هاي علوم پزشکي جلوگيري از مرگ نابهنگام است و پيشگيري از هم افزايي بيماري هاي واگير و غيرواگير در شهرها ضروري است.
وي گفت: مرگ بدترين حادثه براي هر خانواده است، بنابراين افزايش اميد به زندگي و جلوگيري از مرگ هاي نابهنگام مهم ترين وظيفه ماست.
معاون بهداشت افزود: مديريت عوامل خطر، ارتقاي سبک زندگي، ارتقاي همکاري هاي بين بخشي و آگاهي بخشي و توانمندسازي مردم بسيار مهم هستند.
سياري ادامه داد: تامين مالي سلامت با همکاري نظام پرداخت بيمه ها، سازماندهي مقررات و دستورالعمل ها، ايجاد تغيير در رفتار مردم و سبک زندگي، ارتقاي کيفيت و کميت دسترسي مردم به خدمات بهداشتي بايد سرلوحه کارهاي قرار گيرد.
* توجه به بهداشت؛ هزينه کمتر، بازدهي بيشتر
وي بيان داشت: همانطور که رييس جمهوري محترم گفتند توجه به بهداشت موجب ايجاد هزينه کمتر و بازدهي بيشتر مي شود.
دکتر سياري گفت: از 380 هزار مرگ در سال 90 بالغ بر 92 هزار مرگ يعني 25 درصد مربوط به سکته هاي قلبي، 43 هزار مرگ معادل 13 درصد سکته مغزي، 31 هزار مرگ معادل 7 درصد مربوط به حوادث و 30 هزار مرگ مربوط به سرطان ها بوده است.
وي با اشاره به مخاطره انگيز بودن سيماي مرگ در کشور گفت: متاسفانه گروه سني 15 تا 49 سال بيشترين تعداد مرگ ها را داشته اند.
معاون بهداشت تصريح کرد: 10 درصد از مرگ ها مربوط به افزايش بيماري هاي غيرواگير بوده است که سيماي اين مرگ ها نشان مي دهد سالانه کشور بر اثر اين مرگ ها با 5 درصد کاهش اقتصادي درآمد مواجه مي شود.
دکتر سياري افزود: بار مالي ناشي از مرگ و مير و بيماري ها در سال 82 بالغ بر 16 ميليارد دلار بوده است که برابر با 13 درصد از توليد ناخالص ملي کشور است.
وي افزود: سالانه 20 هزار ميليارد ريال هزينه درمان بيماران سرطاني مي شود که با جمع هزينه هاي غيرمستقيم درمان سرطان ها که بالغ بر 60 هزار ميليارد ريال است، رقمي حدود 80 هزار ميليارد ريال هزينه سرطان ها مي شود و اين در حالي است که 40 درصد از سرطان ها قابل پيشگيري هستند.
معاون بهداشت اظهار داشت: تحرک ناکافي، سيگار کشيدن، ديابت، آلودگي هوا، کلسترول بالا، خطرات شغلي و مصرف مواد مخدر از جمله مهم ترين ريسک فاکتورهاي فعلي سلامت در کشور هستند.
*20 درصد جمعيت کشور غذاي کافي ندارند
وي با اشاره به کم تحرکي 18 ميليون ايراني به علت چاق بودن و اضافه وزن داشتن 24 ميليون نفر ديگر در کشور گفت: تاسف برانگيزتر اينست که در عين چاقي 24 ميليون ايراني به 20 درصد از جمعيت کشور غذاي کافي نمي رسد.
وي افزود: با کارشناسي هاي انجام شده درصدد هستيم تا خدمات بهداشتي و مراقبت هاي اوليه را براي 8 تا 10 ميليون جمعيت حاشيه نشين کلانشهرها ايجاد کنيم.
وي بيان داشت: دو هزار و 700 پزشک در روستاها کم داريم و با همت شما روساي دانشگاه ها با اختصاص 34 ميليارد تومان تاکنون توانسته ايم يک هزار پزشک جذب روستاها کنيم.
دکتر سياري بيان داشت: بهبود تجهيزات و ارتقاي شبکه بهداشتي يکي از برنامه هاي اعلام شده از سوي وزير بهداشت است که ما هم به جديت پيگير آن هستيم.
معاون بهداشت گفت: هم اکنون 5 هزار و 600 بهورز کم داريم که بايد تربيت شوند. زيرا از اين پس بهورز زير ديپلم استخدام نخواهد شد و همه بهورزان بايد تا فوق ديپلم آموزش ببينند.
وي با اشاره به اينکه دانشگاه ها و هيات امناي آنان نبايد از اعتبارات بخش بهداشت براي ساير رديف ها هزينه کنند، گفت: تضعيف بخش بهداشت موجب ايجاد خسارت براي کشور است و روساي دانشگاه ها بايد اين بخش را تقويت کنند.
وي افزود: اجراي برنامه پزشک خانواده در دو استان فارس و مازندران دستاوردهايي براي نظام سلامت به همراه داشته است.
وي ادامه داد: آسيب شناسي برنامه پزشک خانواده و انجام و نارضايتي مردم و پزشکان و همچنين ضعف در سطوح سه گانه اين برنامه احصا شده است.
وي به همدلي ميان معاونان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي تحت مديريت وزير بهداشت اشاره کرد و گفت: روساي دانشگاه ها نيز به همين ترتيب عمل کنند تا کارها پيش برود.
معاون بهداشت غربالگري عوامل خطر، غربالگري بيماري هاي روان، رفع همپوشاني برنامه ها، اصلاح برنامه هاي قديمي، ارزشيابي هر برنامه، احصاي شاخص هاي بهداشتي در هر شهرستان و دستيابي به اطلاعات موثق بهداشتي را از ديگر وظايف روساي دانشگاه هاي علوم پزشکي کشور برشمرد و گفت: متاسفانه 21 تا 23 درصد مردم مشکلات ناشي از بيماري هاي رواني دارند که کمتر به آن ها توجه شده است.
*نرخ جمعيت بايد به 2.5 فرزند در هر خانواده برسد
معاون بهداشت با اشاره به اهميت برنامه افزايش جمعيت کشور گفت: اگر هيچ کاري نکنيم ولي بتوانيم سن ازدواج خانم ها را دو سال کاهش داده و از سقط 250 هزار نوزاد و مرده زايي 100 هزار نوزاد ديگر جلوگيري کنيم، مساله جمعيت کشور حل مي شود.
وي افزود: اوايل انقلاب رشد جمعيت در خانوارها 6.8 فرزند بود و در اين سال ها به 1.5 درصد رسيد و الان بايد ابتدا به 2.1 فرزند و سپس به 2.5 فرزند براي هر خانوار برسد.
دکتر سياري بيان داشت: با برنامه ريزي هاي انجام شده مقرر شده است تا برنامه هاي جديدي براي تمام روستاها و شهرهاي زير 20 هزار نفر جمعيت که بالغ بر 23 ميليون جمعيت ايراني در آنجا ساکن اند، ايجاد شود.
* استقرار الگوي بازطراحي شده مراقبت هاي اوليه
وي افزود: الگوي کامل بازطراحي شده مراقبت هاي اوليه بهداشتي در 31 شهرستان کشور که جمعيت 5 ميليون نفر را در خود دارند، ايجاد مي شود.
وي ادامه داد: انتظار از روساي دانشگاه ها اينست که طرح ملي سلامت، الگوي بازطراحي شده نظام مراقبت هاي اوليه بهداشتي، حضور موثر در شوراي برنامه ريزي استان ها، اجرا و نظارت برنامه خدمات سلامت براي حاشيه نشينان شهرها، تدوين برنامه عملياتي سال 93 و اجراي آن تا سطح شهرستان ها، همکاري در توانمندسازي مديران و کارشناسان بهداشتي و استقرار نظام نوين خدمت را در استان ها مورد توجه ويژه قرار گيرد.
انتهاي پيام/